Taalproblemen bij volwassenen met hersenbeschadiging

Deze taalproblemen worden afasie genoemd en kenmerken zich door problemen met begrijpen van taal, woordvindingsproblemen, moeite met het vormen van woorden, versprekingen, ruimtelijke oriëntatie en ook kan de volgorde van handelingen moeilijk zijn.
Soms gaat afasie samen met problemen aan een aantal spieren dat nodig is voor het eten en drinken, ademhalen en spreken functioneren onvoldoende als gevolg van een beroerte (CVA, TIA), een hersentumor of een ongeval, amyotrofische lateraal sclerose (A.L.S.), multiple sclerose (M.S), de ziekte van Parkinson of dementie. Soms gaan deze aandoeningen gepaard met andere motorische stoornissen zoals verlammingen in het gezicht of aan de ledematen.

De behandeling bestaat uit oefeningen die de lichaamshouding, mondmotoriek, uitspraak, ademhaling en stemgeving verbeteren. Daarnaast geef ik adviezen aan de familie over communicatie met de afasiepatiënt. In de behandeling geef ik uitleg en advies over afasie en de gevolgen daarvan. Ook kunnen oefeningen gegeven worden met als doel het schrijven en de communicatie te verbeteren waarbij rekening gehouden wordt met beperkingen van bijvoorbeeld dementie. De begeleiding van de omgeving speelt een belangrijke rol in de verbetering van de onderlinge communicatie.
Wanneer de communicatie via spreken niet of nauwelijks mogelijk is, wordt een ondersteunend communicatiemiddel aangeboden, zoals bijvoorbeeld een communicatiemap.

Op indicatie van de arts kan de behandeling bij u aan huis plaats vinden.