Behandeling van stemproblemen m.b.v. het Estill Voice Trainings System
(EVTS)

Jo Estill is een Amerikaanse zangeres, trainer en wetenschapper. De visie van Jo Estill geeft ons wetenschappelijke kennis en technische innovatie met betrekking tot onze stem. Het speerpunt van deze unieke benadering is: iedereen heeft een mooie stem. De balans tussen gezond stemgebruik en artistieke vrijheid staat centraal.

De essentie van EVTS is controle te krijgen over de spieren door middel van training en geduld.

Tijdens intensief gebruik van de stem tijdens spreken of zingen kunnen er stemklachten als heesheid, vermoeidheid of brokgevoel in de keel ontstaan. Ook kunnen zich afwijkingen aan de stembanden ontwikkelen.

Met behulp van EVTS kan de cliënt leren optimale beheersing te krijgen over:

  • de steminzet en het stemeinde
  • de dikte van de stembanden
  • de valse stembanden
  • het al dan niet kantelen van het schildkraakbeen
  • het al dan niet kantelen van het ringkraakbeen
  • het vernauwen of verwijden van de ary-epiglottische ruimte
  • het op en neer bewegen van het gehele strottenhoofd
  • het op en neer bewegen van het zachte gehemelte
  • het bewegen van de tong, de kaak en de lippen
  • ankeren

Hoe meer controle men heeft over het strottenhoofd en de omliggende structuren, hoe beter de stem zal klinken En hoe gezonder de stem zal zijn / blijven. Als de juiste spieren op het juiste moment samenwerken zullen er geen stemproblemen optreden, ook niet bij zeer intensief stemgebruik. Als er stemproblemen zijn, kunnen deze behandeld worden door te werken aan de spierbeheersing.

Voiceprint

Onze stem bestaat uit een grondtoon en de boventonen. Om een goed beeld te krijgen van de stem en te werken aan de klank en het timbre van de stem zal het programma Voiceprint hulp bieden. Bij dit programma kan het stemspectrum (het spectogram) in beeld gebracht worden waardoor de cliŽnt letterlijk kan zien wat de stem "mooi" maakt, naar de smaak van de cliŽnt of passend bij het genre van zingen. Er kan bijvoorbeeld specifiek getraind worden op de "zangersformant" die ook bij beroepssprekers van grote invloed kan zijn. Als de losse onderdelen van de larynx of het aanzetstuk veranderen, verandert ook het stemspectrum. Met behulp van deze visuele ondersteuning kan het trainen van de stem gemakkelijker worden.

Kennis en controle over de stem heeft een positieve invloed op toneelangst.
Het geeft vertrouwen in de stem die op een gezonde manier gebruikt wordt.
Het heeft sprekers en zangers vele keuzes in stemklank.
De stem kan altijd op een gezonde manier gebruikt worden.